Nädala nipp: 7 nõuannet koduseks hammaste valgendamiseks

detsember 08, 2013

Kuna keegi nii armsasti küsis minult, kuidas hambaid valgendada mõtlesin esimesel võimalusel sellest postituse valmis teha, veider ainult, et see teema mulle endale pole varem pähe tulnud.
Proovisin netist otsida mõningaid nippe, sest ise ma sellega väga kursis ei ole, kasutan ainult valgendavaid hambapastasid.
Üks parimatest ja odavamatest on Oriflame oma, millest leiad parima ülevaate sellest postitusest.
*** - katsetamine omal vastutusel, sest ma tõesti ei tea, kuidas see hammastel reageerib. 

1) Hammaste pesu ja niiditamine

Kindlasti pese ja niidi hambaid kaks korda päevas. Eriti vajalik on niitida hambaid enne magamaminekut, sest ees seisab pikk öö, mille jooksul bakterid töötlevad hambaemaili. Hoolitse selle eest, et igemepiir oleks puhas ja et hammastele ei tekiks kattu, sest see ongi see, mis eemaldamata jätmisel tekitab plekke.
Kanna hambaniiti endaga kaasas ja ürita ka pärast väljas söömist leida hetk, et hambavahed puhastada. Pärast söömist loputa alati suud.
NB: Soovitan enne niiditamisega alustamist konsulteerida oma hambaarsti või suuhügienistiga, sest vale niiditamine võib kasu asemel hoopis kahju teha. 

2)Hoidu kohvist, teest ja tubakast
Kui sa suitsetad, siis ürita seda vähendada või jäta üldse maha, sest suitsetajatelt nõuab hammaste valgena hoidmine rohkem vaeva.

Kohv ja tee on samuti juba tuntud hammastele plekkide tekitajad. Võta kohvitassi kõrvale klaas vett ja lonksa sealt kohvijoomise vahepeal ja peale kohvijoomist loputa suu. Koolajoogid ja punane vein võivad samuti tekitada hammaste värvimuutust.

3) Valgendamine mmm... magusate maasikatega! ***
Need marjad aitavad hambaid heledamaks muuta, kuna sisaldavad ensüümi nimega maleiinhape, mida leidub mõningates valgendavates hambapastades, ütles kuulsuste iluekspert Louisa Maccan-Graves. Hambaarst Steven Roth lisas, et maasikad aitavad ka suud ja hambaid bakteritest puhastada.
Hõõru hambaid maasikaga või tee maasikast „moos“ ja kasuta seda koos hambaharjaga hammaste puhastamiseks. Jäta maasikas hammastele 5 minutiks, loputa hästi.

4) Söögisooda - võtta või jätta? ***
Söögisooda kohta valgendajana tuleb igalt poolt palju erinevat informatsiooni, kui kasulik või kahjulik see hammastele on. Mina ei oskagi oma seisukohta võtta, sest ka hambaarstid valgendavad soodaga. Vahe on lihtsalt selles, et nemad teavad täpset kogust, kodus võib aga üledoseerides oma hammastele korraliku karuteene teha. 
Soodaga valgendades puista seda veidike hambaharjale ja hõõru hambaid pealtpoolt. 

5) Jogurt, piim ja juust
Need tooted sisaldavad piimhapet, mis aitab vältida igemehaigusi ning hoiab hambaid tugevatena, selgitas Apa. Isegi kohvile lisatud piim aitab plekke vältida. Kõvemad juustud on hammaste puhastamisel ja valgendamisel tõhusamad, kuna aitavad eemaldada toiduosakesi.

Apa lisas, et piimatooted ning kaltsiumit ja D-vitamiini sisaldavad toidud on kasulikud ka lõualuule, mis on hammaste alustalaks.



6)Hambad mustaks söetabletiga või hoopis puhtaks?***

Olen kuulnud ka sellest, kuidas hambaid saab valgendada söetabletiga.
Selleks toimi järgmiselt:
Hõõru söetabletiga hambad üle ning loputa suu. Hiljem löö hambad läikima hambapasta abil.
Kahjuks minul sellesse usku pole ja karda, et see võib hambavaapa? ehk pealispinda korralikult kahjustada.


7) Tee hammastele happerünnak tsitruseliste viljadega***
Apa sõnul põhjustavad ka tsitrusviljad – näiteks apelsinid ja ananassid – süljeerituse suurenemist, mis annab säravama naeratuse. Eriti head pidavat hammaste valgendamiseks olema sidrunid, mis Rothi kinnitusel ka juukseid pleegitavad.
Roth soovitas kuni kaks korda nädalas vee ja sidrunimahla seguga suud loputada, kuid hoiduda puhta sidrunimahlaga loputamisest, kuna liigne kokkupuude happega võib hambaid kahjustada.


Sellised need valgendamisnipid ongi. Kordan üle (selleks et ülearust sõimu ei saaks), et kõik on vabatahtlik ja iseenda vastutusel. Mina soovitaksin siiski pöörduda hambaarsti või suuhügienisti poole, sest nemad teavad täpselt, mida tohib ja mida mitte ning vajadusel teevad ise Sinu hambad valgemaks.

Hoolitsege oma kikude eest!
Eliise

You Might Also Like

1 comments

  1. Muideks soodaga valgendamine võib hamba emaili õhukeseks teha ja muuta hambad hästi tundlikuks. Hambad on peale selle valgendamist ainult paar päeva valged. :) Hoidke oma hambaid :)

    VastaKustuta