Toit: Valio uudistooted soolasesõpradele

november 30, 2015

Täna ajan suud vett jooksma kõikidel juustusõpradel (uhh sinna kuulun ka mina... kui poleks juustu, poleks ka mind!). Tegemist on Valio uue Atleet Cheddar juustuga, mis on eelkõige mõnus snäki- ja küpsetusjuust.
Lisaks tutvustan teile spetsiaalselt kooreste toitude valmistamiseks mõeldud toidukoort. Postituse lõpus ootavad teid ka mõnusad retseptid, osad neist Valio kodulehelt ning teised minu enda köögitoimkonnast :)

1) Valio Atleet Cheddar juustud (150g viilutatuna, 200g viilutamata)
Kõikide juustusõprade rõõmuks on Atleet sarja lisandunud Võru juustumeistrite poolt valmistatud Cheddar juust. Atleet Cheddar on poolkõva juust, millel on magushapukas ning pikema küpsemisaja tulemusena saavutatud intensiivsem maitse. Rikkaliku maitsega Atleet Cheddar sobib suurepäraselt nii snäkiks peolauale kui ka võileivakatteks ja küpsetamiseks.
Minu peres on Atleet juust lemmikjuustuks olnud juba aastaid. Eelkõige on originaal Atleet lahja ja kerge võileivajuust. Cheddar variant on aga palju soolakam ja pigem selline juust, mis sobib eelkõige erinevate roogade valmistamiseks ning kuubikutena snäkilauale.
Juustul on väga eriline maitse nii süües kui ka peale söömist, kuigi ma kartsin, et see võib isegi palju tugevam, aga Valio juustuskaalal on hindeks 3 palli (juustuskaalaga tutvu siin). See on just see keskmine kolm - piisavalt mahe, kuid samas on tunda ka tugevamat piimamaitset ning juust on minu meelest ka koostiselt "tihedam" ja kõvem tavalisest juustust.
Huvitav fakt on näiteks ka see, et see juust vajab veidikene rohkem kuuma, et täielikult ära sulaks. 
Väga hea uudis on ka neile, kellel on lakoositalumatus - toode on täielikult laktoosivaba! :)
Mina arvasin näiteks, et Cheddar juust on taolistest teistest toodetest palju kalorirohkem, aga jäin pika ninaga, kalorsus on täpselt sama, seega ei ole vaja muretseda, et tugevam maitse ja rammusam koostis kehakaalule paha tegema hakkavad.

2) Valio Alma 20% toidukoor 400ml
Kõigi kodukokkade rõõmuks tõi Alma turule uue 20%-lise värske toidukoore, mis sobib suurepäraselt kasutamiseks kreemsuppides, pastaroogades, kastmetes, magustoitudes jne. 20%-line toidukoor on täpselt paraja konsistentsiga, ei ole liiga rammus ega lahja. Uudse lahendusena on pakendil välja toodud ikoonid kasutussituatsioonidega, mis annavad ideid, kus toodet rakendada.
Minu esimene mõte oli koort avades kohe see, et kui see kannab nimetust "toidukoor", siis peab see kergelt soolakas olema, et tavalisest rõõsast koorest erineda, kuid taas panin puusse... Võib-olla kooreeksperdid teevad vahet rõõsal koorel ja toidukoorel, kuid minu arvates vahe puudub. 
Kummaline tähelepanek on ka see, et pakendi tooteinfos oli kirjas "rõõsk koor 20%". Tudub, et toidukoor on lihtsalt moodne nimetus rõõsale koorele :)
Toidukoore abil on väga hea teha näiteks valget sooja koorekastet ning pastade valmistamisel on see samuti minu suureks lemmikuks. Eriti mugav on see, et toodet on 400ml ning see kogus mul tavaliselt toidu valmistamiseks kulubki ning tilk jääb veel kohvi peale ka! :)

Nüüd aga lubatud retseptid: 
Ahjus tehtud haug juustu ning koorekastmega
Tarvis läheb:
400ml Valio Alma toidukoort
1 sibul
1 haug (või mõni muu kala) u 1kg või rohkem ;)
Rohkelt viilutatud Valio Atleet Cheddar juustu
Maitseks pipart, soola, tilli jms

Laota ahjuvormile kala ning vala vormi sisse toidukoor. Seejärel lisa maitseaineid, lisa sibularõngad ning kõige viimaks kata kala juustuviiludega kogu vormi ulatuses. Jäta kala u 30ks minutiks ahju ning imemaitsev, mahlane ja tervislik õhtusöök ongi valmis! :)

Cheddari-lõhepirukas

Koorene kanapasta (maailma kõige lihtsam retsept)
Tarvis läheb:
u 400-500g kanafileed
pool pakki pastamakarone (soovitatavalt täistera! :) )
u 200-300ml Valio Alma toidukoort
natukene riivimiseks Valio Atleet Cheddar juustu

Prae ära kanafileetükid ning keeda pastamakaronid. Kui kana on praetud lisa tükikestele toidukoor ning lase sellel veidikene pakseneda. Lisa kanale maitseained ja sega makaronidega. Serveerimisel riivi peale ka mõnusalt Cheddar juustu ning taas üks lihtne roog laual ;)

PS: Täpsete koguste eest pead ei anna, sest sageli teen oma lemmiktoite "tunde järgi", seega tasub loota katseeksitusmeetodile! :D

Loodan, et suutsin nii mõnelgi isu peale ajada! ;)
Eliise

You Might Also Like

0 comments