DIY: isetehtud šokolaadikringel, mis viib keele alla

november 18, 2014

Neljapäeval otsustasime sõbrannaga kokata ning valmistasime oma elu esimese kringli ning see tuli uskumatult hea välja ning kiidusõnu jätkus nii endalt kui teistelt lõpmatuseni.
Retseptis tegime aga väikese ja nutika muudatuse: panime rosinate asemel sisse hoopis rosinaid šokolaadis ja see andis kringlile eriti mõnusa täidise, kuid kes eriti magusat ei armasta, siis neil soovitan peale vähem šokolaadikastet panna :)

Lihtne kringitainas eelkergituseta
250 ml piima
25 gr presspärmi või vastav kogus kuivpärmi
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
100 gr võid
1 suurem muna
450-500 gr jahu
Määrimiseks muna
Lahusta pärm käesoojas piimas.
Kuivpärmi kasutamisel sega kuivpärm vähese jahuga ning sega veidi soojema piimaga kui presspärmiga tehtaval tainal (ca 42 kraadi võib kuivpärmi puhul olla vedeliku temperatuur)
Sega juurde muna, sool ja suhkur.
Lisa umbes pool jahukogusest ning klopi tainas ühtlaseks. Kloppimine aitab ka tainasse sideainet moodustada. Pidevalt sõtkudes lisa ülejäänud jahu, kuid jäta ca 1 dl jahu veel alles. Lisa toasoe pehme või ning sõtku see taina sisse. Viimasena lisa vähehaaval allesjäänud 1 dl jahu, kuid timmi täpne jahukogus paika vastavalt taina paksusele, kuna jahude niiskusesisaldus on erinev ning vahel kulub jahu vähem. Tulemuseks peaks olema parajalt paks, kuid siiski õhuline ja vormitav saiatainas. Sõtku tainast, kuni see lööb käte ja kausi küljest lahti ning muutub läikivaks ja elastseks.
Kata tainakauss toidukile või rätiga ning jäta sooja kohta kerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordseks kerkinud.
Kaneeli-rosinakringel
Valmista kringlitainas ja rulli see jahusele lauale ristkülikukujuliseks.
Täidise jaoks läheb vaja:
100 gr pehmet võid
200 gr vees või rummis leotatud rosinaid (võivad olla ka šokolaadis rosinad)
2 tl kaneeli
1-1,5 dl (pruuni suhkrut)
Sega toasoe või suhkru ja kaneeliga. Määri spaatliga võisegu tainale. Raputa peale eelnevalt vees või rummis leotatud ja kurnatud rosinad. Keera tainas rulli, vajuta rull veidi lapikuks ning lõika pikkupidi kolmeks ribaks nii, et ülemine ots jääb lahti lõikamata. Punu palmik keerates lõikepinda võimalikult väljapoole. Vormi palmikust kringel, tõsta see ahjuplaadile ning jäta vähemalt pooleks tunniks sooja kohta kerkima. Kerkinud kringel määri veega segatud lahtiklopitud muna või munakollasega ning küpseta eelkuumutatud ahjus 180-200 kraadi juures ca 25 minutit.
Kringli punumiseks tegime ühe pika rulli (nagu kaneelirulle hakkaks tegema) ja lõikasime selle pooleks. Sisse tõmbasime veel pikad sälgud ülevalt alla, ning põimisime kaks rulli omavahel kokku. Väga lihtne ja samas näeb ka päris hea välja :)

Glasuuri jaoks läheb vaja:200 gr šokolaadi
1 dl 35%-list koort
Hakitud metspähkleid (meie jätsime pähklid välja)
Sulata kuumas koores hakitud šokolaad. Sega ühtlaseks ning määri või kalla see kringlile. Puista peale hakitud metspähkleid.

Ning tegelikult valmis ta ongi, ei midagi keerulist kuid imemaitsev! :)

Head katsetamist ja maiustamist! 
Eliise

You Might Also Like

1 comments